Dymka a fost găsită cu lăbuţele degerate în Novokuznetsk, un oraş din Siberia; şansele acesteia de a supravieţui şi de avea o viaţă normală ar fi fost aproape de zero fără ajutorul unor veternari care au avut grijă de ea şi i-au redat mobilitatea cu ajutorul unor proteze 3D din titaniu, notează Popular Mechanics.
Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Tomsk (TPU), care au creat protezele acestei pisici, susţin că Dymka este cel de al doilea animal care primeşte astfel de echipamente. Pentru a realiza aceste proteze, oamenii de ştiinţă au folosit o serie de tomografii computerizate şi radiografii cu raze X ale picioarelor pisicii înainte ca acestea să fie amputate.
Protezele de titaniu care au fost montate în locul lăbuţelor amputate au fost inserate direct în oase şi au fost acoperite cu fosfat de calciu, oamenii de ştiinţă explică faptul că această substanţă a fost folosită pentru a facilita implantarea, dar şi pentru reduce riscul de infecţie.
Confrom articolului în care oamenii de ştiinţă au descris procesul prin care protezele au fost produse şi instalate, titaniul este considerat biomaterial datorită compatibilităţii acestuia cu ţesuturile vii. Atunci când este folosit alături de fosfatul de calciu, scade considerabil riscul de respingere a transplantului.
Transplantarea lăbuţelor din titaniu a avut loc în luna iulie a anului 2019, iar confrom medicilor veterinari care au efectuat intervenţiile medicale care au dus la salvarea vieţii acesteia, Dymka se recuperează bine, recăpătântu-şi mobiitatea. În prezent, aceasta se află în clinica veterinară unde i-a fost salvată viaţa şi pare a se fi împrietenit cu pisica Ryzhik, celălalt animal care a fost supus unui transplant cvadruplu de lăbuţe din cauza îngheţului.
Articolul a fost publicat în Journal of Biomedical Materials Research.
Citeşte şi:
Pisicile creează legături la fel de puternice cu oamenii precum câinii
6 secrete care pot demasca personalitatea unei pisici
Pisicile au expresii faciale, doar că oamenii nu le pot descifra corespunzător